zdrave.bg
Секс и здраве
»гонорея (трипер)
гонорея (трипер)... се развива уретрит (възпаление на пикочния канал). Ако те попаднат във влагалището, това предизвиква колпит (възпаление на влагалището) или цервицит (възпаление на шийката на матката). В устната кухина те предизвикват стоматит (възпаление на устната кухина), тонзилит (възпаление на сливиците) или фарингит (възпаление на гърлото), а при попадане в правото черво – проктит (възпаление на правото черво).

Как се проявява заболяването

Скритият период, когато гонококът вече е проникнал в организма, но симптоми още не са възникнали, продължава от няколко часа до 2-10 денонощия.

При жените гонореята често протича безсимптомно. Наличието на жълтеникаво-бяло течение от влагалището често неправилно се свързва с кандидоза (млечница), а болката при уриниране – с цистит. И двата симптома обаче могат да бъдат признаци за гонорея. Освен това при жените може да се появи и болка ниско в корема и кървави секрети в средата на менструалния цикъл.

Гонореята при мъжете се проявява по-обозримо. От пикочния канал се отделя жълтеникаво-бяла слуз с неприятна миризма (често под формата на “сутрешна капка”), а самият процес на уриниране предизвиква неприятни усещания (парене и болка). Отвърстието на половия член се зачервява и отича, а около него се появяват малки ранички.

Гонококовият фарингит често протича безсимптомно, но понякога се появява болка в гърлото. Проктитът също не винаги може да се разпознае, само в редки случаи в правото черво започва сърбеж, а във фекалиите се появяват слуз и гной.

Ако гонореята не се излекува в продължение на 2 месеца, тя става хронична и поразява очите, ставите и други органи.
- При жените хроничната гонорея може да предизвика възпаление на яйчниците и маточните тръби, което да стане причина за безплодие.
- При мъжете неизлекуваната гонорея също води до безплодие.

Диагностика

При съмнения за гонорея незабавно потърсете консултация с дерматолог и венеролог. Гонореята се лекува анонимно.

За да постави диагнозата лекарят...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.