zdrave.bg
Алергии
»диагностика
диагностика... е безкръвен, т.е. не се засягат кръвоносните съдове. Най-често еднократно се правят до 15 проби с алергени, но може да са и повече. След известно време може да се развие малък оток и да се появи зачервяване на кожата, което е признак за алергия към съответното вещество.

Изследване на специфичните антитела IgE

Това изследване на антителата, отговорни за развитието на алергията, помага да се установи съответните алергени. Методът е силно чувствителен, а получената информация е подобна на тази от кожните тестове. За провеждането на това изследване се взима кръв от вена.

Провокационни тестове

Кожното тестване и изследването на кръвта за Ig Е посочват тези алергени, които потенциално могат да предизвикат алергична реакция. Ако и след тях диагнозата остане неизяснена, лекарят може да назначи провокационни тестове.

В носа, евентуално в окото (конюнктивален провокационен тест) или непосредствено в бронхите се въвежда малко количество алерген, а след известно време се оценява реакцията. Това изследване може да предизвика у болния силна алергична реакция и затова то се прави в стационар в присъствието на лекар, който при необходимост може да окаже незабавна медицинска помощ.

Елиминационни тестове

Елиминацията представлява отстраняване на алергена. Типичният пример за елиминационен тест е елиминационната диета - диагностичен метод, който изключва от менюто предполагаемия алерген-продукт. Ако след изключването му в продължение на 7-14 дни настъпи видимо подобрение в протичането на болестта, може да се заяви, че този продукт е причината за алергията.

За диагностика на алергията и корекция на лечението лекарят може да ви помоли да си водите специален дневник, в който да отбелязвате началото на алергията, нейните прояви и възможната причина. Това ще помогне да се назначи профилактично лечение или да се изключи контакта с алерген - например при алергия към цветния прашец (полени) или при хранителна алергия.





 
изпишете търсеното на латиница
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.