zdrave.bg
Депресия
»видове
видовеСъществуват различни видове депресии. По-често срещани са някои от тях.

Реактивната депресия

Тя често се нарича още психогенна депресия и е най-честата форма на депресивните заболявания. Развива се като реакция на личността спрямо остра или хронична психотравма. От много голямо значение за появата и развитието на заболяването са качествата на личността и силата на психотравмата.

Преживяната психотравма (например загуба на партнъора, работното място, пенсиониране, финансови проблеми и други) е причина болният да чувства своето съществуване безсмислено. Това води до понижаване на настроението и стремеж към усамотяване и бездействие. Обикновенно с отстраняването на психотравмата и при добре проведено лечение (предимно психотерапия) състоянието на болните бързо се подобрява.

Ендогенна депресия

При нея не може да се установи психична причина. За такава се предполага въздействието на различни химични и хормонални фактори. Така например се знае, че при някои депресирани хора нивото на серотонина (посредник при предаването на нервните импулси в мозъка) е ниско и неговото повишаване води до подобряване на състоянието им.

Една особена форма на този вид депресии е манийно-депресивната. При нея настроението се сменя от лъчезарно въодушевление до съкрушеност и обратно. Маниакално депресираният човек може да бъде дни или дори седмици в еуфорично настроение, за да се срине след това само за ден в дълбока депресивна дупка.

Депресия от изчерпване

Тя се наблюдава предимно у амбициозни хора, които се отнасят много добросъвестно и ангажирано към професионалните си задължения. Най-често заболяват тези от тях, които поради някои особености на своя характер не могат свободно да изразят емоционалните си преживявания. Така се стига до преумора, израз на което е самата депресия от изчерпване.

Инволутивна депресия

Тя се среща най-често при възрастните хора, като често се развива при такива, които до този момент не са имали нито депресии...




 
изпишете търсеното на латиница
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.