zdrave.bg
Кашлица
»симптоми
симптомиПричините за кашлицата се разграничават от свързаните с нея симптоми и признаци. Друг важен фактор за определянето на причината за нея е дали става дума за остра или хронична кашлица.

Острата кашлица е следствие от инфекциозни или неинфекциозни причини:

Симптомите, които сочат за наличието на инфекция, са температура, втрисане, болки в тялото, възпалено гърло, гадене, повръщане, главоболие, болка в синусите, хрема, нощно изпотяване и отделяне на секрет от носа назад към гърлото. Наличието на храчки понякога сочи за наличието на инфекция, но се среща и при неинфекциозните случаи.

Симптомите, които сочат, че причината за кашлицата не е инфекция, включват кашляне при излагане на определени химични вещества или дразнители от околната среда, хриптяща кашлица, кашлица, която рутинно се влошава при извършването на определени дейности или посещаването на определени локации, и кашлица, която се овладява с инхалатори или лекарства против алергия.

Признаците и симптомите на хроничната кашлица могат да затруднят дори лекарите да оценят състоянието на пациента, защото до голяма степен се припокриват със симптомите на острата кашлица.

Ако кашлицата е свързана с дразнители от околната среда, тя ще се влошава, когато човек е изложен на влиянието на причиняващия агент. Ако е следствие от алергия, ще се подобри при приемането на съответните медикаменти. Ако кашлицата е пушаческа, може да намалее със спирането на цигарите или да се влоши с увеличаването на пушенето.

При наличие на хронично заболяване на белите дробове - астма, емфизема или хроничен бронхит - е възможно постоянно кашляне или влошаване на кашлицата при определени географски особености или при специфични дейности. Кашлицата може да е придружена и с храчки, но обикновено се успокоява при използването стероиди или други медикаменти - таблетки, които се приемат през устата, или чрез инхалатор.

Ако кашлицата е причинена от хронична инфекция на синусите...




 
изпишете търсеното на латиница
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.