zdrave.bg
Проблеми със съня
»синдром на неспокойните крака
синдром на неспокойните кракаСиндромът на неспокойните крака е нарушение на част от нервната система, което засяга движението на краката. Тъй като по този начин най-често се смущава съня, синдромът влиза в групата на сънните разстройства.

Симптоми

Хората със синдрома на неспокойните крака изпитват странни усещания в своите крака (понякога ръце) и непреодолимо желание да ги движат, за да облекчат неприятното чувство. Усещането трудно може да се опише: не е болезнено, но създава дискомфорт в крайниците, а някои го сравняват с боцкане или тръпнене дълбоко в краката. Усещането се усилва обичайно в покой, особено в легнало положение. То може да доведе до дискомфорт при ходене, безсъние и стрес.

Тежестта на симптомите варират от леки до нетърпими. Те се влошават постепенно с времето при 2/3 от засегнатите лица и могат да бъдат толкова тежки, че да предизвикат инвалидизация. Обичайно симптомите се засилват вечер и нощем и са по-леки сутрин.




следва: хъркане

 
изпишете търсеното на латиница
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.