zdrave.bg
Екзема
»общ преглед
общ прегледЕкземата е сборно понятие, с което се описват група състояния, причиняващи възпаление или раздразнение на кожата. Съществуват голям брой форми на екзема, от които най-честата е атопичният дерматит. „Дерматит” означава възпаление на кожата, а „атопичен ” означава предразположение към алергии, което е най-често наследствено. Хората с такова предразположение са изложени на по-голям риск от развитието на други алергични състояния като например астма.

Обикновено екземата предизвиква зачервяване, сърбеж, изсушаване на кожата, дори напукване и втвърдяване. Най-често екземата се среща по кожата на лицето и крайниците, но на практика тя може да се появи навсякъде по тялото.

Екземата представлява хроничен проблем за много хора. Най-често се среща у новородени, много от които оздравяват преди да навлязат в училищна възраст. Докато повечето развили това заболяване деца го преодоляват до втория си рожден ден, някои хора периодично страдат от симптомите на екзема през целия си живот.
С правилно лечение това заболяване може да бъде контролирано в мнозинството от случаите.




следва: причини

 
изпишете търсеното на латиница
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.