zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Съвременни стандарти в лечението на остеопорозата



Съвременни стандарти в лечението на остеопорозата

здраве.bg

Все повече специалисти твърдо изказват мнението, че остеопорозата в днешни дни се дължи в голяма степен на стопанската дейност на човека, поради която в почвата и водата се наблюдава недостиг на минерали и микроелементи. В резултат храната, който употребяваме също е по.бедна на повечето необходими за нормалното функциониране на организма вещества.

Но това не означава, че децата и възрастните трябва да престанат да ядат например мляко, сирене и извара. Калцият е най-добре и трябва да се получава (поне в по-голямата си степен) от хранителните продукти, но неговото количество може да се окаже недостатъчно. За ефективната профилактика на остеопорозата всекидневното хранене трябва да се допълва с препарати, съдържащи калций и витамин Д.

При диагностициране на остеопороза лекарят може да назначи специални лекарствено средства - бисфосфонати, които за момента осигуряват най-добра защита от намаляването на костната плътност. Съдържащите се в тях вещества попадат бързо в костите и то именно в тези участъци, където се извършва разрушаването, и образуват защитна лента. В резултат на това клетката-разрушител загива, а клетките-строители продължават да работят.

В медицината медикаментът е наречен Бонвива (Bonviva – съвместна разработка на швейцарската фирма Roche и международната GlaxoSmithKline) и се счита за “златен стандарт” в съвременното лечение на остеопорозата. Това е първото в света лекарствено средство, което се приема веднъж месечно. Това е особено важно, защото другите препарати трябва да се приемат ежедневно или ежеседмично, което създава много неудобства и две трети от болните прекратяват лечението си още през първата година от терапията, докато положителни резултати могат да се постигнат само при по-продължителен срок на лечение.

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.