zdrave.bg
Грип и настинки
»симптоми
симптомиОбикновено грипът се проявява със следните симптоми:
• втрисане;
• главоболие;
• обща отпадналост (може да бъде много силно изразена до пълно безсилие);
• суха кашлица;
• болки в гърлото;
• назална конгестия (запушване на носа, хрема);
• болки по тялото.

Важно е да се знае, че всеки един от тях може да е признак и за съвсем различно заболяване. В комбинация обаче те са почти сигурен показател за наличие на грип.

Характерно за грипната инфекция е, че тя започва обикновено внезапно, дори някои съобщават за "мълниеносно" начало с рязко влошаване на състояние. Първоначално в хода на заболяването се появяват главоболие и обща отпадналост, която бързо прогресира. Не след дълго, до 2-3 часа, а понякога и в самото начало, се появява втрисане с покачване на температурата с тенденцията към по-високи стойности - дори до 40 градуса. Характерни за грипната инфекция са изразените болки по тялото - най-често по мускулите и ставите на крайниците и гърба.

Тези общи прояви са израз на т.нар. вирусна интоксикация и виремия разпространение на вируса в кръвта на заразения. След тази циркулация на вируса той обикновено се локализира и атакува определени, "предпочитани" от него тъкани и органи при хората това са лигавиците на дихателните пътища. Ето защо не след дълго се появяват болки в гърлото и назална конгестия. Те се дължат на засягане на лигавицата на носа и гърлото от грипния вирус, което води до възпаление ринит (на носната лигавица) и фарингит (на гърлото). Хремата при грипа по-често е със слаба водниста или слузеста секреция, като по-изразена проява е назалната конгестия - т.е. "запушването" на носа. Гърлото е зачервено, болезнено, може да има спадане на гласа. Дразненето на гърлото от възпалението при фарингит предизвиква появата на суха дразнеща кашлица, която често съпътства грипната инфекция от самото й начало.

Понякога възпалителният процес, предизвикан в дихателните пътища, се разпространява и към...



следва: усложнения

 
изпишете търсеното на латиница
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.