zdrave.bg
Грип и настинки
»що е грип
що е грипГрипът е вирусна инфекция, причинявана от грипните вируси. Той е силно заразно заболяване, характерно най-вече (но не само!) за есенно-зимния период. За кратко време може да обхване големи групи от хора и често води до епидемии.

Счита се, че през зимата до 95 % от всички инфекциозни заболявания са от групата на грипа и сезонните инфекции. На практика 20 до 40% от населението боледува от грип всяка година. Статистиката показва, че до 70% от временната нетрудоспособност на населението в активна възраст се дължи именно на грипа и настинките.

При грипа се засягат основно дихателните пътища - нос, гърло, трахея, бели дробове, поради което той влиза в групата на т.нар. респираторни (дихателни) инфекции. Тези инфекции като цяло са голяма група заболявания, които могат да бъдат причинени от вируси, бактерии или други микроорганизми, като най-често срещани са настинките и грипът.

Обикновено грипът протича като краткотрайна инфекция на горните дихателни пътища - нос, гърло, по рядко - трахея и главни бронхи, с леко или умерено по тежест общо неразположение, характеризиращо се с отпадналост, болки по мускулите и ставите, повишена температура, главоболие.

В някои случаи обаче грипът протича тежко, с изразена симптоматика и влошено общо състояние и може да доведе до сериозни, дори животозастрашаващи усложнения. Поради това, както и поради широкото си разпространение и висок епидемиологичен риск, грипът се счита за сериозно инфекциозно заболяване и представлава важен здравен и социален проблем.

История и епидемии
Сведения за грипа и тежките последици, до които той може да доведе, има още от Древна Елада - Хипократ съобщава за голяма епидемия през 412 г. пр. Хр. Разбира се, най-много съобщения за грипни епидемии и пандемии има от 19 и най-вече от 20 в. Само по времето на най-голямата документирана до момента пандемия (т.нар. Испански грип) - тази от 1918-1919 г., обхванала всички части на света, загиват между 20 и 40 милиона (според...



следва: причинител

 
изпишете търсеното на латиница
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.