zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сутрешното главоболие най-често е свързано с депресиите и чувството за безпокойство8 май 2006, здраве.bg

Това е заключението на изследване, проведено от група учени от Университета Станфорд (Stanford University) в Калифорния, които са си поставили за цел да изучат разпространението на хроничното сутрешно главоболие и неговата връзка със социално-демографските условия, приеманите лекарства и проблемите, свързани със здравето, съня и психиката.
Според данните сутрешното главоболие на хронична основа засяга всеки 13-ти човек и често е свързано с депресията и чувството за безпокойство. Специалистите са убедени, че събуждането с главоболие като правило е свързано с нарушения в структурата на съня.
Някои учени откриват връзка и между главоболието и хъркането.
Друго изследване, направено от шведски специалисти, също разкрива, че 5% от населението страда от пристъпи на главоболие всяка сутрин. В САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Португалия и Испания е проведено проучване по телефона , в което са участвали 18 980 души, отговорили на въпроси, свързани с наличието на главоболие всяка сутрин, с евентуално съпътстващи психотропни препарати, с нарушения в съня и психичното здраве.
В тези страни разпространението на главоболието обхваща около 7.6% от населението. 4.4% се оплакват от постоянно главаболие, а 1.9% - от периодично. При жените честотата на заболеваемост е по-висока, отколкото при мъжете ( 8.4% / 6.7%). По-често от главоболие се оплакват хората на възраст между 45 и 64 години (около 9%).
Най-значими фактори според всички цитирани изследвания се оказват чувството за безпокойство и депресията.
Учените са установили, че хроничното сутрешно главоболие е тясно свързано с нарушения в дишането по време на сън, с артериалната хипертензия (високото кръвно налягане), със заболяванията на опорно-двигателната система, с приемането на лекарства и алкохол в големи количества.
Шведските учени подчертават, че хроничното сутрешно главоболие е достоверен признак за тежки депресивни разстройства и нарушения в съня.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
 
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.