zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Българинът се храни все по-лошо



Лошото, небалансирано хранене спомага за високия ръст на сърдечно-съдови и ракови заболявания.

София, 13.12.2005, actualno.com

Българите се хранят лошо, небалансирано, което е причина за високия ръст на сърдечно-съдови и ракови заболявания, смята проф. Божидар Попов, ръководител на Катедрата по хигиена, медицинска екология и хранене към медицинския факултет в София.
Тази тенденция се засилва през последните 10 години заради обедняването ни и е отразена в статистиката - спад на консумацията на месо, на кисело и на прясно мляко.
Българинът рядко слага на трапезата си и риба, която се смята за много по-полезна от месото. Между 40 и 60% от населението не приема микроелементите, необходими за антиоксидантна защита.
Това от своя страна предразполага за бума на ракови и сърдечно-съдови заболявания, с които страната ни оглавява световните класации, каза проф. Попов на съвместна пресконференция с представители на датската компания Фарма Норд.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.