zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Българинът се храни все по-лошо



Лошото, небалансирано хранене спомага за високия ръст на сърдечно-съдови и ракови заболявания.

София, 13.12.2005, actualno.com

Българите се хранят лошо, небалансирано, което е причина за високия ръст на сърдечно-съдови и ракови заболявания, смята проф. Божидар Попов, ръководител на Катедрата по хигиена, медицинска екология и хранене към медицинския факултет в София.
Тази тенденция се засилва през последните 10 години заради обедняването ни и е отразена в статистиката - спад на консумацията на месо, на кисело и на прясно мляко.
Българинът рядко слага на трапезата си и риба, която се смята за много по-полезна от месото. Между 40 и 60% от населението не приема микроелементите, необходими за антиоксидантна защита.
Това от своя страна предразполага за бума на ракови и сърдечно-съдови заболявания, с които страната ни оглавява световните класации, каза проф. Попов на съвместна пресконференция с представители на датската компания Фарма Норд.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.