zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване ще се проведе в София на Цветница



13 април 2006, Агенция Фокус
още новини от агенцията


“Запалете свещичка, дарете живот” е мотото, под което ще се проведе кампания за доброволно и безвъзмездно даряване на кръв на връх Цветница (16 април). Това каза доц. Андрей Андреев, директор на Националния център по хематология и трансфузиология (НЦХТ) по време на пресконференция днес, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Кампанията се провежда за трета поредна година в рамките на пролетната Национална кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Нейни организатори са Министерството на здравеопазването, Националният център по хематология и трансфузиология, Български червен кръст, организация “Хепасист” и Светият синод на Българската православна църква.
Доц. Андреев съобщи, че в неделя от 9 до 15 часа в София ще бъдат разкрити 5 временни пункта за кръводаряване. Те ще бъдат разположени в близост до петте православни храма - “Свети Александър Невски”, “Света Неделя”, “Покров Богородичен”, “Свети Седмочисленици” и “Свети Георги”.
Директорът на центъра по хематология и трансфузиология съобщи, че са им били отнети пунктовете за кръводаряване. Затова той представи идея за създаване на подвижни пунктове. Доц. Андрей Андреев се обърна към отделните подразделения на градския транспорт с молба да им предоставят два автобуса. Превозните средства щели да бъдат оборудвани и превърнати в подвижни пунктове за кръводаряване. Така според доц. Андреев процентът на кръводарителите щял да се увеличи многократно.
На пресконференцията присъстваха и д-р Милка Кирова - началник отдел “Организационно и информационно осигуряване на трансфузионната система” към НЦХТ, София Стоименова - генерален директор на Националния съвет на БЧК, д-р Станимир Хасърджиев - секретар на Асоциация “Хепасист” и отец Ангел Ангелов от църквата “Света София”.

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.