zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Децата прекарват пред телевизора почти 24 часа седмично



Телевизията ги подтиква да искат все повече нови неща и намалява апетита им.

12 април 2006, здраве.bg

Колкото повече време децата прекарват пред телевизора, толкова по-често те буквално хленчат за нови играчки и лакомства.
До този извод стигат американски изследователи, които дълго време са наблюдавали около 800 третокласници. Според тях средностатистическият третокласник прекарва пред телевизора повече от 22 часа седмично. 10 часа от тях той гледа телевизионни предавания, а останалото време посвещава на видеоигрите. И телевизионните студия, и производителите на видеоигри залагат в своите предавания и игри на рекламата на играчки или хранителни продукти, предназначени за деца.
В резултат на това всяка седмица детето иска от своите родители нова играчка, а на всеки три седмици - нов вид храна. Колкото повече време прекарва детето пред телевизора, толкова по-големи нужди има то. Това изследване е направено от медиците от медицинския факултет към Станфордския университет и е публикувано в списание Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.
Специалистите от Университета в Пенсилвания пък стигат до извода, че храненето пред телевизора съществено влияе върху апетита на децата. Ако дете на 3-5 години се храни, гледайки телевизия, то изяжда значително по-малко от своя връстник, който е съсредоточен в храната.
Основният извод на учените е, че телевизорът потиска естествените инстинкти на детето. Педиатрите препоръчват на родителите да не трябва да разрешават на децата си по време на ядене да гледат телевизия.
Статията с резултатите от това изследване е публикувана в новия брой на Journal of the American Dietetic Association.

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.