zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Наднорменото тегло предразполага към болестта на Алцхаймер9 април 2006, здраве.bg

Хората с наднормено тегло, както и тези страдащи от затлъстяване към 40-годишната си възраст, са с повишен риск да заболеят от болестта на Алцхаймер. Такъв е изводът на специалистите от Изследователския институт Kaiser Permanente в Калифорния, САЩ, изследвали здравните досиета на над 8500 човека в продължение на 30 години.

От началото на изследването, започнало през далечната 1964 г., учените са наблюдавали и оценявали степента на затлъстяване при мъже и жени на възраст между 40 и 45 години чрез измерване на количеството натрупани подкожни мазнини. Констатацията днес е недвусмислена – хората с наднормено тегло и тези, страдащи от затлъстяване развиват болестта на Алцхаймер от тези с нормално телесно тегло.

“Изводът е от изключителна важност, защото корекцията на теглото е нещо напълно постижимо, а факторите на риска търпят цялостна корекция”, твърдят учените, ръководени днес от проф. Рейчъл Уитмър (Rachel Whitmer). “Очевидно корекцията на теглото в средна възраст, където разбира се това е наложително, намалява неколкократно риска от поява на Алцхаймер по-късно”.

Болестта на Алцхаймер е прогресивно дегенеративно заболяване на главния мозък. Основният симптом за него е понижаването на интелекта. В течение на заболяването се наблюдава постепенно снижаване на паметта и вниманието, нарушаване на процеса на мислене и способността на обучение, дезориентация във времето и пространството.

Резултатите от изследването на американските учени бяха представени на 58-та ежегодна конференция на американските невролози.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.