zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Препеченото месо може да предизвика рак на простатата5 април 2006, здраве.bg

Веществото, което се образува при печенето и пърженето на месото, е способно да предизвика злокачествени образувания в простатата. До този извод стигат американски изследователи от Университета Джон Хопкинс след поредица от експерименти.
Според учените полученото от тях експериментално потвърждение на канцерогенните свойства на прегореното месо обяснява високата честота на ракови заболявания на простатата при хора, употребяващи всекидневно месо в значителни количества.
Канцерогенните свойства на веществото, известно под названието PhlP (1-метил-6-фенилимидазо[4,5b]пиридин), образуващо се при печенето или пърженето на месото, са добре известни на учените. Установено е, че това съединение може да предизвиква рак на млечната жлеза и на червата.
Изследователската група от Университета Джон Хопкинс под ръководството на д-р Анжело Де Марко в продължение на няколко седмици е смесвала PhlP с храната, давана на опитни животни. При последващото изучаване на вътрешните им органи са били наблюдавани многобройни генетични мутации в червата, далака и простатата.
Според учените това доказва, че PhlP спомага както за образуването, така и за растежа и разпространяването на злокачествени образувания в простатата.
Специалистите не могат да се ангажират с препоръчително максимално количество PhlP, което да бъде определено като безвредно, тъй като концентрацията на това вредно вещество зависи много от начина на приготвяне на месото.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.