zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

От зъбите до сърцето има само една крачка



От зъбите до сърцето има само една крачка

здраве.bg

Типичните случаи на остър сърдечен пристъп се проявяват с болка или чувство на стягане в гърдите. Според данни, събрани в Националната медицинска библиотека на САЩ, понякога сериозните сърдечни проблеми могат да “дебютират” с болка в областта на челюстите или “обикновен” зъбобол.

Ако по принцип имате сърдечно-съдови проблеми и изпитвате продължително време болка в челюстите и зъбите, най-доброто, което можете да направите е да се обърнете към терапевт или кардиолог, съветват специалистите. Те отбелязват, че проблемите със зъбите и сърдечните проблеми “вървят ръка за ръка”, а вероятността от поява на сърдечно-съдови проблеми се увеличава с всеки изгубен зъб.

Съгласно проучване, публикувано в American Journal of Preventive Medicine, наблюденията над 42 000 възрастни американци са показали, че сърдечни заболявания имат 4.7% от тези, които са с “пълен комплект” зъби, сред тези, на които липсват от 1-5% процента от зъбите сърдечно-съдовите заболявания достигат 5.7%, докато сред хората, които имат сериозни проблеми със зъбите всеки 10 има някакво заболяване на сърдечно-съдовата система.

Освен това е установена и връзка между честотата на заболяване на венците, атеросклерозата и остротата на сърдечния пристъп.
По мнение на лекарите тази зависимост е много важна, тъй като и заболяванията на сърцето и проблемите със зъбите са много разпространени.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.