zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За младите жени ракът на гърдата е по-смъртоносен



здраве.bg

Жените под 45 години с рак на гърдата, открит в по-ранен стадий, умират от това заболяване значително по-често, отколкото по-възрастните пациентки. Такива са изводите на авторите на изследване, проведено в Белгия.

Ракът на млечната жлеза е най-разпространеното сред жените онкологично заболяване. Като правило то се развива след навършване на 50 години и се среща относително рядко в по-ранна възраст. Но младите жени, на които е открито това заболяване, имат значително по-малки шансове за оздравяване в сравнение с по-възрастните.

Отчет за резултатите на изследването, обхванало 45 хиляди пациентки с рак на гърдата, бе представен на V-та конференция за проблемите на рака на млечната жлеза в Ница (Франция).

Групата белгийски учени под ръководството на доктор Винсент Вин-Ханг се е съсредоточила върху изследването на останалите живи пациентки, при които това заболяване е било открито в ранен стадий, когато злокачественото образувание не се е разпространило извън пределите на млечната жлеза.

Преди се смяташе, че ниското ниво на оцеляване на младите пациентки се дължи на късното диагностициране на това злокачествено заболяване и това бе свързвано с по-голямата плътност на тъканите при младите жени, което прави по-проблемно откриването на патологични уплътнения. Белгийските изследователи обаче са установили, че младите пациентки с рак на гърдата, открит в ранен стадий, имат по-малки шансове за оцеляване и това не е свързано със закъснялата диагностика.

Според учените тази закономерност е свързана с генетичната предразположеност на някои жени към ранни и особено тежки форми на онкологични заболявания. Природата на тези генетични аномалии все още не е добре изучена.

Признаци на голяма вероятност за летален край при младите пациентки с рак на гърдата са:
• наличие на роднини с това заболяване,
• ранна полова зрялост,
• късна менопауза,
• липса на деца или късна бременност,
• генетични мутации.
Всяка година в света се регистрират повече от един милион нови...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.