zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Жените с асиметрични гърди по-често заболяват от рак



Рискът нараства заедно с асиметрията, твърдят учени.

здраве.bg

Ракът на гърдата се развива по-често при жени с асиметрични млечни жлези. Учени от Ливърпулския университет са анализирали мамограмите (рентгеновите снимки на млечните жлези) на 252 жени, които в момента на изследването са били здрави, но в последствие са заболели от рак на гърдата. В хода на изследването учените, под ръководството на д-р Диана Скут (Diana Scutt), са сравнили и измерили разликата в обема между дясната и лявата млечна жлеза у жените, отчитайки известни фактори на риска от заболяване, например наследствена предразположеност от рак на гърдата.

Резултатите от изследването показват, че жените с асиметрични млечни жлези по-често заболяват от рак на гърдата и с увелечаване степента на асиметрия рискът за образуване на злокачествено образувание нараства.

Ако разликата в обема между гърдите е 100 мл, вероятността от развиване на рак на гърдата се увеличава с 1,5 пъти, а ако е 200 мл - 2 пъти. Средният обем на гърдите на изследваните жени е 500 мл, т.е. асиметрията от 100 мл е достатъчно голяма и видима.

“Асиметрия на гърдите се наблюдава практически при всяка жена”, посочва д-р Скут, “но важно е да се знае каква точно е разликата”.

Като цяло, при повечето жени лявата гърда е малко по-голяма от дясната. Причината за взаимовръзката между асиметрията на гърдите и рака не е съвсем ясна, но изследователите предполагат, че в основата на това са хормонални фактори.

Симетрията на гърдите може да се наруши под въздействието на половите хормони, в частност естрогенът, който играе важна роля за развитието на рака на млечните жлези. Повечето онколози смятат, че сама по себе си асиметрията на гърдите не може да бъде фактор на риска от злокачествено образувание. За развитието на това заболяване е много по-важна наследствената обремененост, т.е. рак на гърдата при майка или баба.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.