zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лечението на бебетата с антибиотици увеличава риска от астма16 март 2006, здраве.bg

Употребата на антибиотици при лечението на деца на възраст до 1 година увеличава двойно риска от развиването на астма. До този извод стигат канадските учени след направените 7 изследвания, в които са участвали 12 082 деца.

В кърмаческа възраст някои от децата са лекувани поне с един антибиотик, а на останалите такъв не е бил предписван. При 1817 от децата в по-късна детска възраст е диагностицирана бронхиална астма. Анализът е показал, че бебетата, лекувани с антибиотици, два пъти по-често заболяват от астма.

На вторият етап от проведените 5 нови изследването е била отчитана продължителността на приемане на антибиотика, като са наблюдавани 27 167 деца. Анализът показва, че всеки нов курс на лечение с антибиотик увеличава риска от заболяване с 1,16 пъти.

Професор Карло Мара от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър и ръководител на изследването заключава, че въпреки неизяснената взаимозръзка между антибиотиците и астмата, приемането дори само на един антибиотик от бебето следва да се асоциира с развитието на астма в детска възраст.

Антибиотици се назначават на бебетата по повод на респираторни инфекции, бронхити и отити, често без достатъчно основания или при наличие на възможност за алтернативно лечение. Повечето инфекции на горните дихателни пътища и бронхитите са предизвикани от вируси, за лечението на които антибиотиците са безполезни.

Изследванията показват, че приемането на антибиотици се асоциира с редица негативни ефекти, а в частност те оказват неблагоприятно влияние на имунната система или унищожават полезните бактерии в стомаха и червата.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.