zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Алкохол и инсулт



200 г алкохол дневно удвояват вероятността от инсулт. Най-малко страдат умерените консуматори на червено вино.

здраве.bg

По данни на американски учени, изследвали употребата на алкохол при мъжете, тези, които имат навика да пият поне по 2 питиета на ден, удвоят риска в бъдеще да получат инсулт.

Д-р Кенет Мюкамал (Kenneth Mukamal) и колегите му от медицинския център Beth Israel Deaconnes в Бостън са установили също, ограничаването в употребата на алкохол-концентрат до минимални или умерени количества на практика не увеличава риска от инсулт и той е същият като при пълните въздържатели.

14-годишното изследване на бостънските специалисти, публикувано в Annals of Internal Medicine, е обхванало почти 40 хиляди души, които към началото на наблюдението не са страдали от сърдечно-съдово заболяване.

На всеки 4 г. участниците в проучването са попълвали специален въпросник за хранителните си навици и ежедневната си храна и напитки. Употребата на по-малко от едно алкохолно питие (концентрат) дневно, 1-2 и 2 и повече питиета на ден е било квалифицирано съответно като малка, умерена и голяма доза.

Според резултатите от изследването, при мъжете, употребяващи алкохол в големи дози, рискът от инсулт е нараснал с 48%. “В основата на това най-вероятно стоят повишаването на кръвното налягане и аритмията, до която алкохолът често води”, твърдят авторите.

Най-малък риск от сърдечно-съдови заболявания е установен при тези наблюдавани, които са пиели 1-2 питиета 3 до 4 пъти в седмицата – с 32% по-нисък от този на пълните въздържатели. Най-голям положителен ефект е констатиран при любителите на червено вино – то е понижило риска от инсулт с 46%.

“Очевидно е, че за да снижите риска от исхемичен инсулт, не е препоръчително да пиете повече от 1-2 чашки алкохол дневно. Не е нужно да се отказвате напълно от алкохола, но и не трябва да злоупотребявате с него”, завършват специаристите.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.