zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Рискът от инфаркт може да се увеличи от някои противовъзпалителни лекарства



Нотингам, 13.06.2005, Бритиш медикъл джърнъл (BMI)

Ибупрофенът и някои други често употребявани болкоуспокояващи медикаменти за лечение на възпаления – т.нар. нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), могат да увеличат риска от инфаркт, се казва в проучване, публикувано в британското научно издание.

В най-голямото по рода си проучване, са изследвани 9218 души във Великобритания, които са прекарали инфаркт за първи път в рамките на 4-годишен период. Възрастта на пациентите е била от 25 до 100 г.

Учените са проследили дали и кога тези пациенти са приемали НСПВС. В изследването са били включени лекарства на основата на ибупрофен, диклофенак, напроксен, целекоксиб и рофекоксиб и други по-рядко използвани противовъзпалителни средства. В отчитането на резултатите са взети под внимание и други рискови фактори като възраст, наднормено тегло и тютюнопушене.

Изследователите са открили, че при тези, които са вземали НСПВС през трите месеца, предхождащи инфаркта, рискът е бил увеличен в сравнение с тези, които не са употребявали тези лекарства през предходните 3 години. За ибупрофен рискът се увеличава с почти една четвърт (24%), а за диклофенак – с цели 55%.

По-новото поколение противовъзпалителни - COX-2 инхибитори – също са асоциирани с повишен риск от инфаркт. При тези, които са употребявали целекоксиб през предхождащите инфаркта три месеца, рискът е бил увеличен с 21% и с 32% - за употребявалите рофекоксиб.

До приключване на това изследване рофекоксиб вече беше изтеглен от световния пазара, заради появилите се данни за връзката между употребата му и увеличения риск от инфаркт.

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    изследвания    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.