zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Астмата и затлъстяването често са следствия от депресии в ранна детска възраст



3 март 2006, здраве.bg

Между детската депресия, астмата в младежката възраст и последващото затлъстяване съществува пряка връзка, установиха швейцарските учени.
Под ръководството на доктор Грегор Хаслер учените от Университетската болница в Цюрих са провели изследване, в което са се включили над 600 доброволци - мъже и жени.
Резултатите показват, че хората, боледували от астма до 20-годишната си възраст, към 40-та си година страдат от затлъстяване 3 пъти по-често отколкото останалите си връстници.
Освен това швейцарските лекари са открили пряка взаимовръзка между тези заболявания и депресията, преживяна в детските или юношеските години.
Досега учените смятаха, че затлъстяването в младежките години повишава риска от развиване на астма, но изследването на швейцарските учени отхвърля тази теория и доказва, че астмата може да предшества затлъстяването.
За обяснението на тази зависимост съществуват няколко теории. Според Хаслер някои препарати за лечение на астма са причина за повишаване на теглото. Друга посочена причина е ограничаването на физическата активност, което е препоръчително за болните от астма. Освен това и двете заболявания могат да се предхождат от депресия в детските или юношеските години.
Според авторите на изследването първопричината за тези заболявания е стресовата ситуация в семейството на детето, водеща до неговата депресия.
Хаслер предполага, че не е изключено в развитието на депресията, астмата и затлъстяването да участват еднакви генетични фактори.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    изследвания    деца    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.