zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 симптома на ранната менопауза



5 симптома на ранната менопауза

здрава.bg

Терминът „ранна менопауза” се използва най-вече за случаи, в които менопаузата настъпва на възраст преди 40 години. Както всички знаем, менопаузата бележи края на репродуктивната способност на жените. Това е естествено явление и обикновено се случва между 45 и 55-годишна възраст.

И все пак в някои случаи симптомите на менопаузата възникват преди навършването на тази възраст. Това състояние може да е следствие от други медицински състояние като преждевременен отказ на яйчниците, автоимунни заболявания, хромозомни аномалии и инфекции като туберкулоза и заушка.

Няколко процедури за лечение, включващи лъчева терапия, химиотерапия, лигиране на маточните тръби, хирургическо отстраняване на матката и операция на фалопиевите тръби също могат да предизвикат преждевременната поява на менопаузата. Други фактори могат да бъдат стреса, тютюнопушенето и гените.

Менопаузата, особено ранната менопауза, без съмнение е смущаващо състояние, което може да се отрази на здравето и живота ни по много начини. Тялото на жената преминава през много промени по време на менопаузата. Яйчниците започват да секретират по-малко хормони и спират да произвеждат яйцеклетки. Тези промени естествено допринасят за развитието на няколко физически и емоционални симптоми.

Следващите пет симптома са най-често срещани при жените, които преминават през ранна менопауза:

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
 
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.