zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

3D-телевизорите могат да са опасни



3D-телевизорите могат да са опасни

3 януари 2011, здраве.bg

Макар че 3D-технологията е сравнително нова, тя вече предизвиква някои сериозни опасения за здравето сред част от специалистите. Има хора, за които тази система на видеоизображения е причина за сериозни оплаквания – главоболие, сърцебиене, виене на свят. Лекарите вече дори са измислили име за това състояние – киберболест. Причината за нея те виждат в несъответствието между движението на очите и лещите на очилата, които се използват пред 3D-екрана. Когато обектът на екрана се приближава очната ябълка реагира на това и се променя, докато очилата – не.

Колкото по-близо е човек до екрана, толкова се увеличава риска той да се почувства зле или състоянието му да се задълбочи, показва изследване, проведено по поръчка на най-голямата японска телевизионна компания NHK.

Въпреки че някои производители на 3D-телевизори ги продават със стикер на панела, предупреждаващ да не се гледа след употреба на алкохол, по време на бременност, в напреднала възраст или при недоспиване, малка част от потребителите обръщат внимание, съобщава Ройтерс.

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.