zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

ООН: Смъртността в България е неприемливо високаБългарите живеят със 7-9 г. по-кратко от жителите на Западна Европа, сочи доклад на организацията.

20 февруари 2006, НетИнфо
още по темата от Нетинфо


Нивото на смъртността в България е неприемливо високо, алармира първият по рода си доклад на демографския отдел на ООН за смъртността в 192 страни по света, сред които и България.
Дори и само на фона на останалите източноевропейски държави и Балканите, страната ни има относително висока смъртност и ниска продължителност на живота.
Българите живеят с около 7 до 9 години по-кратко
в сравнение с жителите на страните с най-добри показатели в Западна Европа, като Исландия, скандинавските държави, Испания, Италия, Швейцария и Великобритания.
Средната продължителност на живота в Източна Европа като цяло е много по-ниска от западноевропейските страни, като най-добре в това отношение е Полша.
Западна Европа води както по продължителност на живота, така и по ниска смъртност сред новородени и деца под 5-годишна възраст.
Въпреки общата високата смъртност в България, вероятността за оцеляване между 15 и 60-годишна възраст е почти същата, както в по-развитите държави, в Западна Европа или Северна Америка, сочат данните.
Смъртността в детска възраст у нас обаче е сред най-високите в Източна Европа.
Очакванията за продължителност на живота в България за жени са малко под 76, а за мъже - малко под 69 години. Няма голямо подобрение в сравнение с периода до 1995 г., а детската смъртност е намаляла съвсем малко. Данните в новия доклад показват, че почти във всички балкански държави тя е много висока.
13 на 1000 новородени умират в България, а в Албания, Босна, Сърбия, Молдова и Румъния показателите са още по-лоши. В Албания, например, умират 23 от всеки 1000 новородени, докато в повечето западноевропейски държави съотношението е 4:1000. В съседните ни Гърция и Турция то е съответно 6:1000 и 48:1000.
У нас е висока и смъртността сред деца под 5-годишна възраст.
Страната ни отново попада в групата с най-лоши показатели за Балканите и Източна Европа, където са Албания, Босна, Сърбия, Румъния и Молдова.
15 от всеки 1000 деца в България умират преди да са навършили 5-годишна...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.