zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Плодовата диета значително намалява риска от рак на гърдата



Плодовата диета значително намалява риска от рак на гърдата

Приготвеното на скара месо съдържа най-много канцерогенни вещества.

здраве.bg

Диета, в която плодовете, зеленчуците и соята присъстват постоянно и то в големи количества, намаляват риска от рак на гърдата с поне 30%, твърдят специалисти от Университета на Колорадо, САЩ, цитирани от Ройтерс. Резултатите са базирани на анализ на данни за 34 хиляди жени на различна възраст.

В хода на своето изследване, обхващащо период от 10 г., учените са събрали и обобщили данни за повече от 63 000 души от двата пола, от които 34 хиляди са били жени. Анкетите са включвали въпроси относно диетата, теглото, образованието, физическата активност, употребата на хормонални препарати, тютюнопушенето. Резултатите са били обединени в две големи глупи – хора, в чиято диета преоблазават месото, наситените мазнини и тестените изделия, и такива, при които в най-голямо количество са плодовете, зеленчуците и соевите продукти.

Десет години по-късно от същите хора са били събрани данни по същите показатели. Оказва се, че при жените от втората група случаите на рак на гърдата са с над 30% по-малко. Нещо повече – колкото плодовете, зеленчуците и соевите храни са били повече, толкова този риск намалява.

Учените са идентифицирали 17 вида хетероциклични амиди – вещества, които мотан да се свържат в повишения риск от рак. В месото, приготвено на скара, такива канцерогенни съединения са значително повече, отколкото ако то е приготвено във фурна или е сварено.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.