zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Затлъстяването и психичните проблеми са свързани



Затлъстяването и психичните проблеми са свързани

16 декември 2009, здраве.bg

Хората с проблемна психика често избягват спортните занимания поради смущението и страха да не бъдат критикувани от околните. Това обяснява защо депресиите често водят до затлъстяване, твърдят специалисти от Шотландската асоциация по психично здраве.

Те са анкетирали страдащи от разстройства в психиката и са установили, че 9% от тях не влизат в спортните зали, тъй като се притесняват от обкръжаващите ги, а 11% се страхуват, че ще бъдат критикувани.

“Оказва се, че хората с психични проблеми по-рядко от останалите са склонни към здравословни промени в храненето като консумиране на повече плодове и зеленчуци, не са в състояние сами да намалят количеството употребяван алкохол, съответно по-често имат проблеми и с физическото си здраве. Хората с такива разстройства страдат 4 пъти по-често от диабет в сравнение с останалите”, съобщава Би Би Си.

Психическите проблеми в младите години често са следствие от депресии в подрастващата възраст. Страховете, дълбоките депресии и нарушенията в храненето по-често се наблюдават при 20-30-годишните, които са страдали от леки депресивни разстройства в детството си. Тинейджърите, страдащи от депресия, са 4 пъти повече застрашени от развитието на психични заболявания на млади години, твърдят шотландските учени.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.