zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лятото е сезонът най-подходящ за отслабване



Ако обаче сте с наднормено тегло, можете да вземете мерки незабавно.

здраве.bg

Съзнателното намаляване на теглото е свързано с баланс в количеството на поетите чрез храната калории. В идеалният случай този баланс представлява приемане на по-ниско калорични от обичайното храни и увеличаване на физическата активност.

Лятото е сезон, който се отличава с най-голямо разнообразие от храни. Това позволява повече възможности при избора на такива, които биха обусловили намаляване на личното тегло. От друга страна, през летните месеци по обективни причини организмът “включва на по-високи обороти”. Поради това той е в състояние по-лесно да поеме всяка промяна в начина на живот – съответно и такава в начина на хранене.

Ако смятате, че теглото ви е над нормата, първото, което трябва да направите, е да се уверите, че това наистина е така. Приложената таблица ще ви позволи да изчислите своя BMI (боди мас индекс или ИТМ - Индекс за телесна маса). При условие, че полученият резултат е над 25, трябва да се замислите и да вземете мерки – няма организъм, който да “харесва” наличието на килограми над нормалното, защото това засяга жизнените функции в най-различни аспекти.

Друг показател е процентът на мастната тъкан във вашия организъм. Той може да бъде изчислен само от специалист, но като правило трябва да бъде между 10 и 20 % при мъжете и 20 до 30 % при жените.

Съзнателното намаляване на теглото е дълъг процес и единственият доказан и сигурен метод е да “изгаряте” повече калории, отколкото поемате. Това може да се постигне или чрез намаляване количеството на приеманите калории или чрез увеличаване на изразходваните.

Един килограм мазнини съдържа около 7500 калории, така че, ако искате да “свалите” 1 кг. от теглото си за 1 седмица, трябва да поемете толкова калории по-малко.

Ако това ви се струва невъзможно, не забравяйте, че повишаването на физическата активност е другият фактор, който може да ви помогне. Затова в повечето случаи препоръчителна е комбинация от двата метода.

Най-лошото, което можете да направите, е рязко да намалите количеството...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.