zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Липсата на самочувствие води до затлъстяванеЛипсата на самочувствие води до затлъстяване

24 септември 2009, здраве.bg

Съществува пряка зависимост между затлъстяването и емоционалното състояние на човека още в неговото детство, съобщава Би Би Си, като се позовава на 20-годишно изследване, проведено от учени от лондонския Кралски колеж. В него са взели участие 6500 души, родени още през 1970 г. Първоначалните изследвания са били в тяхната 10-годишна възраст, а вторите – когато са навършили 30 г.

Данните показват, че децата, които на 10-годишна възраст са били с ниско самочувствие, повишена тревожност и неувереност, по-често страдат от наднормено тегло, когато достигнат 30 години.

„Досега затлъстяването се смяташе за чисто медицински проблем, свързан с нарушения в обмяната на веществата, но резултатите от новото изследване показват, че емоционалните проблеми също са важен рисков фактор за развитие на заболяването”, твърди проф. Дейвид Колиър, ръководител на изследването.

„При това не става дума за дълбоки психични проблеми. Нивото на безпокойство и понижена самооценка при наблюдаваните хора е в пределите на приетото за норма”, допълва той.

Според учените, емоционалните проблеми предизвикват затлъстяване, също както и останалите рискови фактори - тегло на родителите, хранене, физическа активност.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    психология    изследвания    деца    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.