zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Учени са близо до създаване на ефективна ваксина срещу СПИНУчени са близо до създаване на ефективна ваксина срещу СПИН

7 септември 2009, здраве.bg

След две десетилетия опити да бъде открит начин за ефективно противодействие на ХИВ-инфекцията, като че ли най-после краят на усилията се вижда. Така започва статия в престижното издание Science, посветена на откритието, направено от калифорнийски учени.

Под ръководството на проф. Денис Бартън специалисти от Изследователския институт “Скрипс” (The Scripps Research Institute) случайно е открила две уникални антитела, наречени условно PG9 и PG16. Те са показали успех в спиране на разпространението на 162 различни вируса на заболяването в 75% от случаите.

“Откритието представлява истински пробив към получаване на ваксина срещу СПИН. Сега ние имаме нова, много по-конкретна цел, към която да се стремим”, коментира за изданието Уейн Коф, вицепрезидент на международната организация Инициатива за ваксина срещу СПИН (IAVI), “Вече имаме шанс в недалечно бъдеще да създадем ваксина, която ще стимулира организма да произвежда мощни антитела, борещи се със заболяването”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.