zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха гена, причинил най-голямата грипна пандемия



Откриха гена, причинил най-голямата грипна пандемия

Според някои оценки пандемията от 1918 г. е отнела над 50 милиона човешки живота.

12 януари 2009, здраве.bg

Почти 100 г. след края на най-голямата документирана в история грипна пандемия, най-после бе открит генът, който я е причинил.

Авторите на изследването, Йосихиро Каваока от университета на Уинсконсин в Медисън (САЩ) и неговите колеги от университетите на Токио” и Кобе (Япония) отбелязват, че пандемията на т.нар. испански (или свински) грип остава и до днес една от най-опустошителните прояви на инфекциозно заболяване в историята на човечеството – според някои изчисления за по-малко от година през 1918, то е отнело живота на около 50 милиона души по целия свят (т.е. повече отколкото са загинали по фронтовете през Първата световна война).

За високата смъртност, освен вторичната бактериална пневмония, провокирана от вируса, според специалистите, е отговорна и първичната вирусна пневмония, защото именно способността на вируса да поразява долните дихателни пътища се е оказала фатална за повечето жертви, съобщава изданието Proceedings of the National Academy of Sciences.

За да идентифицират гените на испанския грип, учените са създали серия от комбинации от гени, взети от тогавашния вирус и този на “обикновения” съвременен грип H1N1.

По време на последвалите експерименти се е оказало, че само вирусът 1918РВ1/К173 се е размножавал в тъканите на белите дробове също толкова активно колкото и в горните дихателни пътища, често водейки до пневмония и други животозастрашаващи усложнения..

“Получените данни показват, че вирусната РНК - полимераза е определящата особеност, която е причина за високата патологичност на вируса през 1918 г.”, отбелязват изследователите, според които получените данни ще бъдат полезни както при разработването на лекарства срещу грипа, така и за предпазването на хората от подобни пандемии в бъдеще.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
 
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.