zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Учени изучават птичия грип от десетилетияГенетични изследвания показват сходство между H5N1 и.

7 януари 2006, здраве.bg

Американски специалисти наблюдават различните прояви на грипните вируси на птичия грип от много години, включително актуалният в момента H5N1, и са готови с генетично обяснение за повишената смъртност, причинявана от някои негови разновидности.
Според статията, публикувана от учените от САЩ, в последния брой на сп. Science, между H5N1 и т.нар. “испански” вирус, причинил най-голямата досега грипна пандемия – през 1918-1919 г., има много общи черти. Предполага се, че именно тези генетични особености правят този тип грипни вируси особено опасни при проникване в човешките клетки.
Като доказателство са своите изводи, специалистите посочват различната структура при вирусите от 1957 и 1968 г., когато са другите две, по-малки, грипни пандемии.
Публикацията се опира на изследвания, станали възможни благодарение на образците от вируси на птичия грип, събирани и съхранявани в медицински център в щата Юта, в продължение на няколко десетилетия.
В научните среди резултатите от проучването се преценяват като особено значими, защото “на практика удвояват обема от генетична информация, налична за всички досега известни разновидности на вируси на птичи грип.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.