zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Настинката може да доведе до сериозни хронични заболяванияНастинката може да доведе до сериозни хронични заболявания

здраве.bg

В 30 до 50% от случаите на “обикновена” настинка причина за нея е риновирусът (HRV) – това показва статистиката. Но истинска причина за болестта е не самият вирус, а неговата способност да манипулира гените в нашия организъм, което и води до сериозните симптоми на простудата, твърдят американски и канадски учени.

Това е едно от първите изследвания за генетичните промени, които стават в тялото при грип и настинка. Според него простудата може да започне “невинно” – с лека инфекция на носа и гърлото, а да завърши с опасни за здравето последици, тъй като риновирусът играе важна роля в патогенните процеси при хронични заболявания – най-вече астма и тези на дихателните органи.

Учените от университетите в Калгари, Канада и Вирджиния, САЩ отбелязват, че в клетките, засегнати от риновируси, общата вирусна активност нараства повече от 2 пъти.

“Обикновената” настинка наистина сама по себе си не е сериозно заболяване, но зле лекувана може да се окаже с последици, които да се проявяват дори години по-късно на генетично ниво”, твърдят учените, цитирани от АМИ-ТАСС.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.