zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Депресиите имат генетична природаДепресиите имат генетична природа

10 септември 2008, здраве.bg

Ключова роля в маниакално-депресивните психози (наричани често и биполярни разстройства), за които са характерни резките преходи от периоди на безпричинна депресия към веселост и превъзбуда, имат генетичните изменения. Това откритие, направено от британски и американски учени, за което съобщава Ройтерс, няма за цел да разработи начин за генетично тестване на вероятността от заболяване, а да разкрие природата на болестта и да се намери начин за по-ефективно лечение.

Изводът на специалистите е направен въз основа на изследвания на генома на повече от 10 хиляди души, половината от които страдащи от маниакално-депресивна психоза.

Според получените данни, измененията в гените, които управляват синтеза на белтъчини, регулиращи входящите и изходящи потоци на натрий и калций в невроните на мозъка, изменя и активността на тези клетки.

От биполярни разстройства страда между 1 и 3% от населението на земята. В момента най-често тези състояния се лекуват с литий, но той помага само в 2 от 3 случая и често води до сънливост, треперене и увеличаване на теглото.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.