zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

75 милиона плащаме годишно под масата за здравни услуги



75 милиона плащаме годишно под масата за здравни услуги

23 юли 2008, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Нерегламентираните плащания в здравеопазването (за които пациентите не са получили документ от лекаря) са 75 млн. лв. Сумата е приблизително равна на 3,6% от публичните средства за сектора и показва, че всеки български гражданин е дал средно по 11 лв. за здравни услуги, без да е получил разписка за тях. Тези данни обяви на кръгла маса за корупцията в здравеопазването директорът на институт "Отворено общество" Георги Стойчев.

Пациентите правят и редица други допълнителни плащания, за които има някаква регламентация, като избор на лекарски екип, например. Те обаче също могат да бъдат определени като неформални, обясни Стойчев. Ако се вземе предвид размерът на тези средства, парите, които излизат от джоба на потребителите на здравни услуги извън здравната вноска достигат 160 млн. лв. В тази сума не влиза зъболечението и лекарствата.

Въпреки че болните дават редовно пари под масата, 75% от анкетираните се обявяват против тази практика. Според тях основната причина за рушветите е свързана със страха, че лекарите ще откажат да ги лекуват.

Болните обаче не определят като основен проблем в здравеопазването корупцията. На челните места те нареждат високата цена на лекарствата, недофинансирането на сектора, цялостната организация на здравната система, липсата на оборудване и бюрокрацията. Пациентите смятат също, че увеличението на възнагражденията на лекарите е най-добрият начин за намаляване на случаите на нерегламентирани плащания. Те държат корумпираните доктори да бъдат отстранени от работа, за да има някаква справедливост. Освен това заявяват, че са необходими спешни реформи в сектора.

Резултатите от изследването бяха оспорени от депутата от НДСВ д-р Антония Първанова. По данни на Американската агенция за международно развитие допълнителните плащания в здравеопазването у нас достигат 1.5 млрд. лв., заяви тя. В тези пари обаче влизат всички суми, давани за здравни и стоматологични услуги, медикаменти и консумативи.

Проблемът не е в дребната корупция на лекарите...

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.