zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Средиземноморската диета предпазва от диабет!?Средиземноморската диета предпазва от диабет!?

Зеленчуците, плодовете, фибрите и полезните мазнини намаляват риска от диабет тип 2, твърди проучване.

3 юни 2008, здраве.bg

Това показват резултатите от испанско изследване, обхванало над 14 000 души. Публикуваните в British Medical Journal данни сочат с 83% по-малък риск от развитие на диабет тип 2 при хората, чиито хранителни навици съответстват на т.нар. средиземноморска диета.

Типична за районите на Гърция, Крит, южна Италия и части от Испания, тя включва предимно плодове, зеленчуци и много риба, най-често приготвени със зехтин. Към това се добавя и много движение, умерена употреба на алкохол (най-вече вино) и много малко животински мазнини.

Сред привържениците на диетата са налице няколко групи с различен процент намаляване на риска от диабет тип 2. Най-големият изчислен процент е 83, а средният за всички участници в изследването е 59.

Много учени все още смятат, че средиземноморската диета действа само опосредствено като намалява риска от развитие на диабет заради факта, че при такъв тип хранене много рядко се стига до тегло над нормата. А именно затлъстяването се сочи като една от основните причини за истинската епидемия от диабет, обхванала света през последните 50-ина години, обобщава Би Би Си.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    изследвания    превенция    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.