zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хипертониците стареят по-бързо



Хипертониците стареят по-бързо

21 март 2008, здраве.bg

Хората с високо кръвно налягане са в рисковата група, застрашена в по-голяма степен от развитие на старческо слабоумие, защото техните клетки остаряват по-бързо отколкото при хората с нормално кръвно.

Високото кръвно налягане увеличава и риска от физическа слабост, включително невъзможността да се вдигат предмети, да се изкачват стълби, както и да се мисли самостоятелно.

“Кръвното налягане засяга различни аспекти от живота на човека”, заявяват лекари от Военно-медицинското училище в Харвард, цитирани от Ройтерс, “То влияе не само на сърдечно-съдовата система, мозъка и бъбреците, но и на изпълняването на елементарни действия.

Учените са разгледали данните за здравословното състояние на повече от 1000 души. 70% от тях са имали високи показатели на кръвното налягане. Данните сочат, че учестеният сърдечен цикъл с 36% увеличава риска от развитието на невъзможност за преодоляване на физическите препятствия при самостоятелно придвижване.

Учени от университета на Мериленд пък са изследвали 1 749 пациенти, страдащи от хипертония. Те потвърждават, че състоянието на артериите е свързано с нивото на умствената функционалност: “При хората с повишено налягане се наблюдава влошаване на паметта, вниманието и концентрацията, а също така по-бързо стареене на мозъчните клетки. При хипертониците се регистрират повече признаци за ранно старческо слабоумие и влошаване на познавателните навици”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    55+    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.