zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вредата от недостига на витамини може да се прояви чак след годиниВредата от недостига на витамини може да се прояви чак след години

© sxc.hu

здраве.bg

Тогава обаче ще е твърде късно, за да се вземат адекватни мерки, предупреждават учени
Дефицитът на витамини с тялото има дълготрайни последици, по-сериозните от които се проявяват след години, предупреждават американски учени. Според тях, при хроничен недостиг на витамини в организма, с напредване на възрастта рязко се увеличава риска от редица заболявания, в това число депресия и деменция.

Изследването, финансирано от Националния институт на САЩ по проблеми на остаряването (National Institute on Aging), показва, че здравословните проблеми сред хората над 65 г. например са 2 пъти повече, ако е налице недостиг на витамин В12.

Резултатите, публикувани в новия брой на списание Nature, сочат още, че недостигът в организма на витамин С и витамин Е, увеличава риска от мозъчни проблеми, като завишението на този риск в някои случаи надминава 40%.
Според американските изследователи е доказана пряка връзка между хиповитаминозата (недостигът на витамини) и поне 60 заболявания, свързани с процеса на остаряване на организма.

“Антиоксидантите като витамините С и Е защитават от редица състояния, свързани с влошена функция на сърцето и кръвоносните съдове, а оттук и с негативни промени в мозъчната дейност”, посочват авторите на изследването, цитирани от Ройтерс.(а)

четете още:
Витамините: нуждаем ли се от допълнително количество

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.