zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

1/4 от болестите се дължат на мръсния въздух, почвата и лошата храна



1/4 от болестите се дължат на мръсния въздух, почвата и лошата храна

здраве.bg

Това се отнася преди всичко до респираторните инфекции и болестите на стомашно-чревния тракт, затова предстоящите изменения в климата ще направят последствията от замърсяването още по-сериозни преди всичко в бедните страни, съобщиха експерти от Световната здравна организация.

“Здравите хора, населяващи планетата, се намират в опасност. На първо място става дума за промените в природата, които влекат след себе си стихийните бедствия: урагани, наводнения, горски пожари, нови инфекции, нарушения в плодородната почва. Всичко това ще се отрази на интензивността, екстензивността и редовността на разпространението на много от обичайните болести”, смята професор Тони Макмайкъл от Австралийския национален университет.

Американският съюз на геофизиците също обяви измененията в климата на Земята за неестествени: промените в температурата, нивото на морето и количеството на валежите се обясняват, според учените, с увеличената концентрация на парниковите газове в атмосферата.

Според изчисленията на специалистите, за да се промени тази тенденция до 2100 г. трябва да се намали изхвърлянето на въглероден двуокис с повече от 50%, съобщава Би Би Си.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.