zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха гена, отговорен за “лошия” холестеролОткриха гена, отговорен за “лошия” холестерол

Сърдечно-съдовите заболявания са убиец №1 в много страни, включително и у нас, показват данните от СЗО.

25 януари 2008, здраве.bg

Открит е неизвестен досега ген, отговорен за холестерола на липопротеидите с ниска плътност (ЛПНП), известен още като “лош” холестерол (LDL). Именно неговото високо ниво води до запушване на артериите, съобщава Би Би Си.

Британски учени са провели детайлно изследване на ДНК на човека за откриването на гени, влияещи на запушването на артериите. В хода на изследването е открит нов участък в хромозомата 1, влияещ на холестерола на ЛПНП, чиято ДНК е свързана с 6% увеличаване на нивото на ЛПНП в кръвта.

Според професор Патрисия Манро, резултатите от изследването имат съществено клинично значение, тъй като те са непосредствено свързани с възникването на сърдечно-съдовите заболявания и ще дадат огромен принос за създаването на нови медикаменти.

Това откритие е потенциална възможност за развитие и създаване на нови медикаменти за намаляване на нивото на холестерола, а това ще помогне на хиляди хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.
Сърдечно-съдовите заболявания са убиец №1 в много страни показват данните от Световната здравна организация. По света в резултат от тях умират всяка година около 16,7 милиона души.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.