zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Над 70% от аптеките са се включили в днешния протест, според БФС



Над 70% от аптеките са се включили в днешния протест, според БФС

фото: в. Дневник

8 януари 2008, actualno.com
още новини от actualno.com


Фармацевти от цялата страна протестираха днес срещу политиката на Министерството на здравеопазването, която създава все по-сериозни затруднения за нормалното функциониране на фармацевтичния сектор и възпрепятства въвеждането на европейски стандарти в аптечната практика.

Над 70% от аптеките затвориха врати между 12.00 и 13.00 ч. днес, а в Перник за 2 часа по-дълго - от 10.00 до 13.00 ч, съобщават от Българския фармацевтичен съюз (БФС).

Целта на днешния протест бе публично да се изрази несъгласието на българските фармацевти с действията на МЗ, тъй като многократните опити за конструктивен диалог с министерството се оказаха напразни.

То системно не зачита експертните препоръки на Българския фармацевтичен съюз в качеството му на законова съсловна организация и го изолира от подготовката на изключително важна за сектора нормативна уредба. Негативните последствия от това засягат не само фармацевтите, но в крайна сметка рефлектират и върху самите пациенти, казват от съюза.

В духа на принципите на добрата фармацевтична практика, която поставя на първо място грижата за пациента, беше създадена организация да не се прекъсва достъпа на хората до лекарства по време на протеста. На вратите на аптеките, които бяха затворени, имаше поставени указания за най-близката дежурна аптека в случай на спешна нужда.

Българският фармацевтичен съюз призова пациентите да проявят съпричастност към протеста. Фармацевтите също искат да бъдат намалени цените на лекарствата, но това може да стане само ако се използват правилните механизми.

Министерството на здравеопазването се опитва да заблуди обществото с твърдението, че при изготвянето на наредбата за регистрирането и регулирането на цените на лекарствените продукти приоритетно са взети предвид интересите на пациентите, допълват от БФС.

С тази наредба министерството намалява надценките на аптеките и дистрибуторите, а това е най-малкият компонент, който формира крайната цена на лекарствените продукти. Благодарение на този...

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.