zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Слабите жени по-често страдат от остеопороза



Слабите жени по-често страдат от остеопороза

Костите на много слабите хора не изпитват достатъчно натоварване от тежестта на тялото, и затова костната им маса не се развива достатъчно.

здраве.bg

Жените, които имат много ниско тегло (без да страдат от анорексия), се отличават със своите крехки кости, което по-често води до появата при тях на остеопороза, твърдят френски учени.

Т.нар. конституционална слабост е рядка и недостатъчно добре изучена особеност на организма. Младите жени, които страдат от нея, често се приемат за болни от анорексия. Тяхната слабост обаче не е болестно състояние и с нищо не застрашава тяхното здраве.
В организма на много слабите хора и от двата пола се съдържа почти нормално количество мастна тъкан, при жените не е нарушен менструалният цикъл и няма никакви отклонения в работата на ендокринните жлези или в обмяната на веществата.

Според Бруно Естоар и неговите колеги от Университетската болница на Сен Етиен (Centre hospitalier universitaire de Saint Etienne) във Франция показателите на минералната плътност на костите при жените с конституционална слабост се приближават до показателите на жените, болни от анорексия. Съдържанието на мастната тъкан и показателите за обмяната на веществата в организма на жените от първата група обаче не се различават от показателите на жените с нормално тегло. За сметка на това 44% от жените с конституционална слабост са с намалена костна маса.

Изследователите допълват, че констутиционалната слабост често се среща при няколко от членовете от семейството, което е показателно за влиянието на генетичния фактор. Костите на много слабите хора не изпитват достатъчно натоварване, причинено от тежестта на тялото, и затова костната им маса не се развива достатъчно, съобщава ВВС.

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.