zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Слабите жени по-често страдат от остеопорозаСлабите жени по-често страдат от остеопороза

Костите на много слабите хора не изпитват достатъчно натоварване от тежестта на тялото, и затова костната им маса не се развива достатъчно.

здраве.bg

Жените, които имат много ниско тегло (без да страдат от анорексия), се отличават със своите крехки кости, което по-често води до появата при тях на остеопороза, твърдят френски учени.

Т.нар. конституционална слабост е рядка и недостатъчно добре изучена особеност на организма. Младите жени, които страдат от нея, често се приемат за болни от анорексия. Тяхната слабост обаче не е болестно състояние и с нищо не застрашава тяхното здраве.
В организма на много слабите хора и от двата пола се съдържа почти нормално количество мастна тъкан, при жените не е нарушен менструалният цикъл и няма никакви отклонения в работата на ендокринните жлези или в обмяната на веществата.

Според Бруно Естоар и неговите колеги от Университетската болница на Сен Етиен (Centre hospitalier universitaire de Saint Etienne) във Франция показателите на минералната плътност на костите при жените с конституционална слабост се приближават до показателите на жените, болни от анорексия. Съдържанието на мастната тъкан и показателите за обмяната на веществата в организма на жените от първата група обаче не се различават от показателите на жените с нормално тегло. За сметка на това 44% от жените с конституционална слабост са с намалена костна маса.

Изследователите допълват, че констутиционалната слабост често се среща при няколко от членовете от семейството, което е показателно за влиянието на генетичния фактор. Костите на много слабите хора не изпитват достатъчно натоварване, причинено от тежестта на тялото, и затова костната им маса не се развива достатъчно, съобщава ВВС.

 
добави в:
 
Още по темите:
 

rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.