zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Грипът повишава рязко риска от сърдечни заболяванияГрипът повишава рязко риска от сърдечни заболявания

13 декември 2007, здраве.bg

Инфекциите, които се наблюдават по-често през зимния период (включително грипът) могат значително да повишат риска от сърдечен пристъп, смятат британски учени. Според тях този риск може да нарасне 2 пъти, ако не бъдат взети съответните мерки за предпазване.

Изследване, проведено от специалистите от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, показва, че рискът от сърдечен пристъп не зависи от възрастта и пола на човека, но в случай на респираторни заболявания той може да нарасне два пъти буквално до една седмица след началото на болестта.

Учените са изследвали данни за повече от два милиона души и са установили, че един от главните здравословни проблеми през зимата е високата смъртност на хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, по време на грипните епидемии.
Инфекциите като грипът например изтласкват мастните наслоения, които се образуват в артериите. Освободилите се образувания могат да се преместват в организма и стават причината за образуването на тромби. Освен това те способстват за блокирането на кръвоснабдяването на жизнено важни органи, обобщават учените, цитирани от ВВС.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.