zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Аспиринът действа различно при двата полаИ в двата случая намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, но чрез различни схеми на действие.

здраве.bg

Анализ на учени от университета Дюк в Северна Каролина върху резултати от проучване на над 95 хиляди човека, показа, че аспиринът намалява рискът от сърдечно-съдови заболявания, но действа по различен начин.

Изследването, публикувано в новия брой на Journal of the American Medical Association, докладва също за наличие, макар и на много малък брой (0,2%), на случаи на кървене.
Според специалистите от Дюк повечето предишни изследвания са били концентрирани само върху действието аспирина върху мъжете, поради което някои лекари в идентични случаи не са го изписвали на жени.

Резултатите от изследването показват, че редовната употреба на аспирин в профилактични дози (100-300 мг дневно) намалява риска от заболявания на сърдечно-съдовата система с 12%.
По-консервативно настроени специалисти все пак смятат, че резултатите от изследването показват ползата от аспирина най-вече при пациенти с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, което не е достатъчно лекарството да се препоръчва по същите причини на най-широк кръг от хора.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    лекарства    заболявания    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.