zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Много жени днес изпитват ужас от ражданетоМного жени днес изпитват ужас от раждането

Това според учени е още едно обяснение за демографската криза.

здраве.bg

Има още едно обяснение на демографската криза, която през последните десетилетия се изразява в катастрофалното намаляване на раждаемостта в повечето европейски страни, твърдят учени.
Според тях, никакви социални мерки и пропаганда не могат да поправят ситуацията, защото проблемът не е от такъв характер - потенциалните майки изпитват панически страх от самото раждане.

На това чувство дори е измислено специалното название в психологията – токофобия. То е толкова разпространено, че спокойно би могло да бъде причислено към “болестите на века”, твърдят британски учени, цитирани от ВВС.

На специалистите е безкрайно трудно да се справят с този страх. Повечето представителки на нежния пол не признават, че не желаят да раждат именно поради страха от самото раждане. Много момичета споделят пред своите психоаналитици, че приемат по три вида различни противозачатъчни едновременно само и само да не забременеят.

През миналата седмица известната актриса и носителка на “Оскар” Хелън Мирън призна пред журналисти, че тя няма деца заради токофобията си. Тя сподели, че на 13 годишна възраст е гледала филм, посветен на темата за раждането и майчинството, който я е травмирал толкова силно, че тази травма е останала завинаги.
Изследователите смятат, че повечето случаи на токофобия имат своите корени именно в детството - чутите разкази за раждане, филмите, а и самото раждане могат да отблъснат жените дори само от мисълта за деца.

Най-неприятните случаи на поява на токофобия са когато тя се появи по време на самата бременност. Статистиката показва, че всяка една от седем жени се страхува да ражда, а при бременните този страх е практически при всички.
Съществува разпространено мнение, че най-доброто средство за борба с токофобията е да се знае всичко за процеса на раждането, но на практика това не е така, смятат британските психолози: “Повечето жени не желаят да знаят за трагични случаи, свързани с появата на дете на бял свят, а да отидат в родилния дом с позитивни емоции, надежда...

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    изследвания    психология    заболявания    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.