zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Недоспиването води до повишено кръвно



Недоспиването води до повишено кръвно

Хроничният недостиг на сън значително увеличава риска от хипертония поне при жените.

От значение е и часът на събуждане, показват резултатите от изследване.

здраве.bg

Жените, които спят по-малко от 5 часа в денонощието, имат повишен риск от развитие на хипертония. До този извод са стигнали британски учени от Университета на Уоруик, изследвали почти 6600 доброволци.

Оказва се, че жените, които спят по-малко от 5 часа страдат от повишено кръвно налягане 2 пъти по-често, отколкото тези, които спят по 7 или повече часове. При мъжете такава закономерност не се наблюдава.

Известно е, че високото кръвно - артериалната хипертония (т.е. артериално налягане по-високо от 130/ 90 мм рт. ст.) е един от основните рискови фактори за развитието на сърдечносъдови заболявания.

“Ние установихме, че недоспиването и още повече безсънието увеличава риска не само от хипертония, но и от инфаркт и инсулт”, подчертава ръководителят на изследването проф. Франческо Капучо. Той отбелязва, че в по-ранни изследвания недоспиването се сочи и като рисков фактор за развитието на затлъстяване и захарен диабет, съобщава списание Hypertension.

Освен това важна роля играе не само продължителността на съня, но и времето на събуждане, твърдят японски учени. Според данните от изследвания, проведени от специалистите от няколко университета и болници в Киото, при т.нар. “хора-чучулиги” съществува повишен риск от хипертония и инфаркт.

Анализирайки данните на 3017 души между 23 и 90 г., учените твърдят, че хората, които стават от сън по-рано от 5 часа сутринта, страдат от хипертония 1,7 пъти по-често (и 2 пъти по-често от атеросклероза) в сравнение с тези, които стават с 2-3 часа по-късно.

“Нашите изследвания опровергават разпространеното мнение, че ранобудните се отличават с добро здраве”, съобщава ръководителят на изследването проф. Маюко Кадоно (Mayuko Kadono) в доклада си, изнесен на конгреса на Световната федерация на общностите на изследователите на съня и медицината на съня, проведен наскоро в Австралия.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.