zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Недостигът на витамини повишава риска от диабетаНедостигът на витамини повишава риска от диабета

здраве.bg

Диабетът е състояние, което обикновено се характеризира с повишаване на нивото на захар (глюкоза) в кръвта. Единият от проблемите се състои в това, че глюкозата може да взаимодейства чрез биохимичен процес (гликация) с тъканите в организма, а това може да увреди тъканите и да доведе до усложнения.

Именно гликацията е главната причина за проблемите, свързани с диабета, включително за увреждането на нерви, загубата на зрение или заболявания на сърцето.

Ново изследване, проведено от изследователи от университета “Есекс” в Колчестър, Великобритания показва, че съществува и друг потенциален механизъм, който предизвиква усложнения при диабет. Резултатите, публикувани в списание Diabetes показват, че за болните от диабет е много характерен недостиг на витамин В1 (тиамин). При болните от диабет от първи и втори тип нивата на витамин В1 в кръвта се намаляват с 3/4.

Ниското ниво на витамин В1 се обяснява с увеличаване на загубата му през бъбреците. Недостигът предизвиква влошаване на апетита, лесна умора, мускулни болки, парализа на ръка или крак, трудности при ходене, сърдечна недостатъчност. Много от тези проблеми са добре известни усложнения при диабет.

В следващите си изследвания учените планират да изяснят дали тези симптоми могат да се подобрят или изчезнат с допълнителния прием на В1. Хората, които желаят да контролират своя диабет и да намалят риска от усложнения, трябва да спазват целесъобразна диета с нисък гликемичен индекс или ниско гликемично натоварване (low-Glycemic-index и low-Glycemic-load diet). Продуктите, богати на рафинирана захар и скорбяла, трябва да се употребяват в съвсем ограничени количества. И разбира се, препоръчителна е физическата активност.

Особено богати на витамин В1 за зеленчуците със зелен цвят, повечето бобови култури и пълнозърнестите храни.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.