zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Повишеният холестерол при 20-годишните влияе върху здравето им на по-късна възраст



Повишеният холестерол при 20-годишните влияе върху здравето им на по-късна възраст

Навикът да се закусва сутрин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

2 октомври 2007, здраве.bg

Младите хора, в кръвта на които след навършването 20-годишна възраст се наблюдава повишено ниво на липиди, са изложени на по-голям риск от инсулт и инфаркт на по-късна възраст, ако не вземат мерки. Другият рисков фактор е навикът да не се закусва сутрин.
Този извод е направен от израелски учени, които са изследвали медицинските листове на 13 хиляди души.

Резултатите показват, че при младите хора с ниско ниво на триглицериди при първото измерване и с повишено ниво по време на второто, има 7 пъти по-голям риск от развитието на сърдечно-съдови заболявания в сравнение с тези, при които това ниво остава ниско.

При тях е регистрирано и най-ниско ниво на физическа активност и най-голямо увеличаване на телесната маса. Тези хора всяка сутрин са пропускали и своята закуска.

А за хората, при които нивото на триглицериди се е намалило през последните 5 години, рискът от сърдечно-съдови заболявания е два пъти по-нисък.

Те са закусвали и са се занимавали със спорт редовно и са успели да намалят телесната си маса, съобщава АМИ-ТАСС.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    заболявания    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.