zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Обикновена ли е... обикновената настинка?



Обикновена ли е... обикновената настинка?

Най-често хората са свикнали да възприемат настинките като невинно заболяване, което отминава само и без особено лечение.

здраве.bg

В последно време медицината обръща голямо внимание на стотиците вируси, които карат хората да кихат, кашлят и подсмърчат. Те непрекъснато откриват и все нови микроорганизми, предизвикващи “невинна настинка”.

“Благодарение на по-големите си възможности днес науката добавя все нови и нови вируси, които предизвикват възпаление на дихателните пътища и научава все повече за механизма на тяхното действие”, съобщава за изданието Journal of Infectious Diseases Кенет Макинтош от Харвардското медицинско училище (Harvard Medical School) на годишната среща на микробиолозите в САЩ.

Много от придобилите имена микроорганизми всъщност предизвикват здравословни проблеми от стотици години, заедно с добре познатите риновируси и аденовируси. Но едва напоследък стана възможно проучването им чрез възможностите на молекулярната биология.

“Ние знаехме, че те са някъде там и предизвикват заболявания, но как точно ни беше неизвестно. Сега вече сме наясно например, че именно тези вируси причиняват от 50 до 80% от пристъпите на астма, като този процент е най-висок при децата”.

Главното внимание на специалистите днес е насочено към откриване на причините защо едни вируси предизвикват настинка у едни хора, а у други – не.

Учените влагат големи усилия и в разработването на тестове на генетичен материал, които да показват по-точно какво е конкретното заболяване, за да може то по-правилно и ефективно да се лекува, като се използват възможностите на имунната система на пациента.

още по темата:
- Как да се предпазим от есенните настинки
- Правилно ли лекуваме настинката
- Кашлицата
- Самомасаж при настинка

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.