zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Обикновена ли е... обикновената настинка?Обикновена ли е... обикновената настинка?

Най-често хората са свикнали да възприемат настинките като невинно заболяване, което отминава само и без особено лечение.

здраве.bg

В последно време медицината обръща голямо внимание на стотиците вируси, които карат хората да кихат, кашлят и подсмърчат. Те непрекъснато откриват и все нови микроорганизми, предизвикващи “невинна настинка”.

“Благодарение на по-големите си възможности днес науката добавя все нови и нови вируси, които предизвикват възпаление на дихателните пътища и научава все повече за механизма на тяхното действие”, съобщава за изданието Journal of Infectious Diseases Кенет Макинтош от Харвардското медицинско училище (Harvard Medical School) на годишната среща на микробиолозите в САЩ.

Много от придобилите имена микроорганизми всъщност предизвикват здравословни проблеми от стотици години, заедно с добре познатите риновируси и аденовируси. Но едва напоследък стана възможно проучването им чрез възможностите на молекулярната биология.

“Ние знаехме, че те са някъде там и предизвикват заболявания, но как точно ни беше неизвестно. Сега вече сме наясно например, че именно тези вируси причиняват от 50 до 80% от пристъпите на астма, като този процент е най-висок при децата”.

Главното внимание на специалистите днес е насочено към откриване на причините защо едни вируси предизвикват настинка у едни хора, а у други – не.

Учените влагат големи усилия и в разработването на тестове на генетичен материал, които да показват по-точно какво е конкретното заболяване, за да може то по-правилно и ефективно да се лекува, като се използват възможностите на имунната система на пациента.

още по темата:
- Как да се предпазим от есенните настинки
- Правилно ли лекуваме настинката
- Кашлицата
- Самомасаж при настинка

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.