zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха причината за беззащитността на човека пред ХИВ-инфекцията



Откриха причината за беззащитността на човека пред ХИВ-инфекцията

9 юли 2007, здраве.bg

Устойчивостта на човека към древен ретровирус, който е заразил приматите, е пряко свързана с беззащитността на представителите на вида Homo sapiens към инфектирането с ХИВ-вируса, твърдят американски изследователи. Те са успели да възстановят структурата на древния вирус и да го сравниха със системата за антивирусна защита на човека и приматите.
В публикувана в списание Science статия се описани свойствата на ретровируса, наречен PtERV1. Днес той не се среща в природата, но доказателство за неговото широко разпространение в далечното минало са многобройните последователности на вирусната ДНК, които са завинаги заложени в генома на много човекоподобни маймуни.
За разлика от тях, предците на човека, съдейки по всичко, са били напълно неуязвими пред вируса: характерните за него последователности на нуклеотидите напълно отсъстват в човешката ДНК.
Едно от главните звена на антивирусната защита на човека и приматите е белтъчината TRIМ5а, която е способна да разпознава обвивката на вирусните частици и да възпрепятства размножаването на съответния вирус в клетките. Очевидно, неуязвимостта на човека пред PtERV1 е била свързана с особеностите на строежа на тази белтъчина.
Сътрудниците от центъра за изследване на рака “Фред Хачинсън” са успели да възстановят фрагмент от отдавна изчезналия вирус и да изследват неговите свойства в клетки, в които са били добавяни човешки и маймунски антивирусни белтъчини.
Резултатът от експеримента напълно е оправдавал очакванията: човешките белтъчини защитават клетката от вируса много по-ефективно, отколкото тези на приматите.
След това учените са повторили експеримента със съвременния представител на семейството на ретровирусите – ХИВ-1 вируса. За разлика от своя древен родственик ХИВ е “невидим” за имунната система на човека, като това също се обяснява с особеностите на белтъчината
TRIМ5а.
За разлика от човешката, имунната система на маймуните е способна ефективно да открива и унищожава вирусите, близки до ХИВ.
Особеностите на антивирусната...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.